Bayburt HSM




Haberi ... ta paylaş.

BlinkList del.icio.us FaceBook Folkd Furl Google Linkarena Mister Wong oneview Webnews Yahoo MyWeb YiGG
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü 11 Punto  14 Punto 
Haberler

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü



Bayburt Halk
Sağlık Müdürü Dr. İlker HANCİ “9 Mayıs Dünya Çölyak Günü” olması münasebetiyle
yazılı bir açıklama yaparak çölyak konusunda şunları ifade etti;



Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan
bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten
isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Genetik yatkınlık, özgül
çevresel faktörlerle temas ve immünolojik mekanizmalar sonucu otoimmün bir
enteropati gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler
ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete
tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.



 



            Çölyak hastalığı her yaşta teşhis
edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü
belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin
erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla
benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir.  Çölyak hastalığı olan
çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk,
iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve
boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri
yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. 



Yetişkinlerde görülen belirtiler ise
karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı,  kas
zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının
artması,  ishal, kusma,   bezginlik,  nedeni
bilinmeyen karaciğer hastalıkları,  büyüme geriliği,  ağız içinde
oluşan aftlar,    iştahsızlık, gaz şikâyetleri,  eklem ve kemik
ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olarak belirtilmiştir.



 Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde
önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi
önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler 
(AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile
konmaktadır.



Çölyak
hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında
bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.



Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile
binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak
hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate
alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir.
Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Bakanlığımızın
Sağlık Bilgi Sistemlerinde 2015 Nisan ayı Çölyak hastalığı raporu alan hasta
sayısı 67.683 tür.



21/04/2015 tarihinde yapılan
değişiklikle şu anda SUT’a göre Çölyak hastalığında yapılan ödeme miktarı ve
şartları; gastroenteroloji uzman hekimi tarafından, bu uzman hekimlerin
bulunmadığı hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları veya iç hastalıkları
uzman hekimlerince 1 yıl süreli rapor düzenlenir. Bu hastaların kısıtlı
diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formüllü un
içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.); 
gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna
dayanılarak bir aylık;



  a) 0-5 yaş için 78,75 (yetmişsekiz virgül
yetmişbeş) TL,



  b) 5-15 yaş için 120 (yüzyirmi) TL,



  c) 15 yaş üstü için 108,75 (yüzsekiz virgül
yetmişbeş) TL, tutar olarak ödenmektedir.



 



Bakanlığımız, STK’lar, Üniversiteler ve özel sektör
işbirliğinde Erişkin Bazı Metabolizma Hastalıkları (Tiroid, Osteoporoz, Gut) Ve
Çölyak Hastalığı Kontrol Programı 2017-2021 hazırlanarak, Çölyak hastalığı ile
ilgili 2017-2021 eylem planları belirlenmiştir.



 



Çölyak
hastalığında tüketilebilen güvenli yiyecekler;



•        Tüm
sebzeler,



•        Tüm
meyveler,



•        Tüm
bakliyatlar,



•        Tüm
katkısız katı ve sıvı yağlar,



•        Yumurta,
bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,



•        Et, balık,
tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir
yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)



•        Una batırılmamış
konserve çeşitleri,



•        Mısır,
pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir.
Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.



•        Evde
çekilmiş güvenli baharatlar, olmakla birlikte işlenmiş ürünlerde Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) etiket yönetmeliğine göre glüten içeren gıdalarda
belirtilmek zorundadır. Çölyak hastalığında kişilerin okul
ve dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapması son derece önemlidir.



 Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz
gıda ürünlerde mevcuttur. Glutensiz un,  glutensiz makarna, 
glutensiz şehriye,  glutensiz çikolata,  glutensiz kek, glutensiz
kraker,  glutensiz irmik,    glutensiz güllaç,
 glutensiz bisküvi,   glutensiz tarhana bunlardandır.  



  Çölyak hastalığı ile karşılaşıldığında,
sağlıklı bir yaşam için gerekli olan en önemli şeylerden biri dikkattir.
Yaşantımızı daha kolay bir hale getirmek için hastalığa sebep olan gıdalardan
uzak durmaktır. Dikkatli bir beslenme programıyla her sağlıklı insan gibi bu
bireyler büyür, okula gider, evlenir, çocuk sahibi olur, çalışır ve yaşantısına
devam edebilirler. Çölyak bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir. Çölyak
hastalığı hakkında 
www.beslenme.gov.tr adresinden vatandaşlarımıza bilgilendirilme
yapılmaktadır.



 



9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada
değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile kutlanmaktadır.







                                                                         
        
Dr. İlker HANCİ



                                                                                              
Bayburt Halk Sağlığı Müdürü



 

Tarih: 09.05.2017 Saat: 15:35 Gönderen: omerheme

BAYBURT UN DEV SİTESİ

Seçenekler
Arkadaşına Gönder Yazıcı Dostu
Üzgünüm, bu haber için yorumlar aktif değil.

Kategori:

Di

| Ana Sayfa |


BAYBURT HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ZAHİT MAH AYYILDIZ CAD NO:4 BAYBURT

SANTRAL : 458 211 7433 FAKS : 458 212 8946 E POSTA : bayburt.hsm@saglik.gov.tr